Han bliver den dag i dag regnet for en af de største fodboldspillere gennem tiderne. Brasilianske Ronaldo scorede mål på samlebånd for blandt andre FC Barcelona, Inter og Real Madrid, og han var med til at blive verdensmester med Brasilien i 2002, hvor han blev topscorer med otte mål.

Men historien om ”O’fenomeno”, som Ronaldo blev kaldt, er også historien om en spiller, som var ramt af lange, alvorlige skadesforløb.

En spøjs frisure

Efter at have tabt VM-finalen i 1998 til Frankrig var Ronaldo skadet i over to år på grund af et ødelagt knæ, så da han dukkede op til VM i 2002, var det ikke mindst Ronaldos skadesproblemer, som optog journalisterne.

Det var årsagen til, forklarer Ronaldo nu, at fodboldspilleren troppede op til slutrunden med en frisure, som var mere spøjs end køn. Med den ejendommelige hårstyling fik Ronaldo nemlig folk til at interessere sig mere for hans hår end for hans skade. En genial finte, synes jeg.

Synonym med skaden

Historien om Ronaldos afledning af hans egen skadeshistorie får mig til at tænke på nogle af de mange interviews, jeg har lavet i forbindelse med min og Thorstens kommende bog, Klog af skade, som handler om den mentale side af sportsskaden.

Mange atleter oplever det som en stor belastning, når deres karriere og personlighed bliver synonym med skaden. Tag for eksempel triatleten Camilla Pedersen, som blev verdensmester i 2014 efter at have ligget 19 dage i koma efter et styrt på cykel. Pressen elskede historien om den seje vestjyske pige, som rejste sig fra sygesengen for at indtage sejrsskamlen. Men for Camilla Pedersen blev det et pres.

Det fortæller hun meget mere om i vores kommende bog, som du kan forudbestille ved at kontakte Thorsten eller mig.