Det er et spørgsmål, som jeg ofte støder på, når jeg taler med folk, som overvejer at udgive en bog om deres virksomhed, deres liv eller deres passion for en bestemt sag.

Spørgsmålet er yderst relevant. At udgive bøger er en krævende proces, og det tager ofte langt længere tid, end man havde regnet med. Da Thorsten og jeg i 2008 gik i gang med vores bog om Odense Boldklub, regnede vi med, at arbejdet ville strække sig over cirka et halvt år. Det tog tre år. Da jeg gik i gang med min store biografi om Storm P., som udkommer senere på året, regnede jeg med, at det ville tage cirka 2-3 år. Jeg gik i gang i 2010.

Bøger tager tid, og bøger kræver mange resurser.

Alligevel viser det sig hver eneste gang at være indsatsen værd.

Børnebog som musical

Det blev jeg mindet om, da jeg forleden vente hjem efter tre uger i Malaysia. I min mail lå nemlig en besked fra en lærer fra en folkeskole i Jylland. På skolens 5. årgang havde eleverne gennem hele efteråret fået læst højt fra min børnebog, Elvis – Drengen der blev kendt som Kongen, som jeg udgav i 2010. Musiklæreren lod sig inspirere, klasserne sang og spillede Elvis-numre, og de optrådte for hinanden.

Men ikke nok med det. Eleverne vandt også en skrivekonkurrence og en præmie på 2.500 kroner for deres indsats, og den vil de nu bruge på at besøge kopien af Elvis’ hus, Memphis Mansion, i Randers. Økonomien rækker dog ikke helt, så eleverne har fået en ny idé til, hvordan de skraber de sidste penge sammen: De laver en bearbejdning af min børnebog, så den nu bliver til en musical.

Store oplevelser

I midten af marts kører jeg til skolen i Jylland for at se 5. årgang opføre min historie. Jeg glæder mig helt vildt, og samtidig bliver jeg endnu engang mindet om, at bøger kan noget ganske særligt, fordi de altid byder på nogle oplevelser, som jeg ikke finder andre steder.

Der er mange gode grunde til at udgive en bog:

  • Det store format giver dig nogle muligheder, som du ikke får på samme måde andre steder
  • I researcharbejdet støder du uundgåeligt på værdifuld viden, som rækker langt ud over selve bogen
  • Bogen bliver stående for eftertiden, og din historie fastholdes

Men vigtigst af alt:

Bogen giver dig med statsgaranti nogle oplevelser, du aldrig havde kunnet forudsige, inden du satte dig til tasterne – det er bare med at komme i gang…